sâmbătă, 12 martie 2011

Forgotten...

Codul Bushido – regulile de conduita ale samurailor – ar trebui sa reprezinte un punct de referinta pentru toti cei care se simt victime ale violentei si superficialitatii vietii de la oras.

in nici
un caz primul gest in cazul unei agresiuni de orice gen nu este acela de a scoate sabia din teaca. afla in cele ce urmeaza cum ar fi procedat vechii samurai daca ar fi trait in zilele noastre.



Istoria Bushido (calea razboinicului) se intinde pe o lungime de treisprezece secole, cunoscind din momentul aparitiei perioade de inflorire si de recesiune, acoperita de glorie si cintata in marile poeme ale autorilor japonezi. Un samurai ideal era intruchiparea bunavointei, fiind inzestrat in acelasi timp cu putere si inversunare.
in secolul al VII-lea s-au stabilit legile nescrise ale codului moral al samuraiului (kyuba-no miti – calea arcului si a cavalerismului), care mai apoi s-a transformat in Codul Bushido. Ultimul consta din sapte principii esentiale:

1. Gi: decizia corecta, luata cu singe rece, atitudinea corecta, adevarul.

2. Yu: curaj pina la eroism.

3. Jin: iubire universala, generozitate fata de oameni, compasiune.

4. Rei: actiune corecta – o calitate esentiala, bunavointa.

5. Makoto: sinceritate totala, onestitate.

6. Meiyo: onoare si glorie.

7. Chugi: devo?iune, loialitate.

Samuraiul urban Te afli intr-o situatie extrem de neplacuta: ai fost jignit pe nedrept, in mod public. Nervii iti sint intinsi la maximum si nimeni in jur nu pare a intelege principiile morale dupa care iti guvernezi viata: onoare, adevar, loialitate, bunavointa. O parte din tine iti spune sa te retragi, sa ii lasi pe ignoranti sa-si vada de viata lor, ca oricum nu-i poti tu educa intr-un minut. si totusi raul a fost facut, iar multimea asteapta o reactie din partea ta.

Dupa calm, intervine furia alimentata de murmurul din jur. Vrei sa intervii in forta, sa ataci, dar educatia te mai tine o secunda in loc. Ce ar fi facut un samurai in aceeasi situatie? Este simplu sa judecam la rece o scena in care adrenalina este cea care face regulile. Principiile dupa care se ghidau vechii samurai nu concepeau sa le fie calcata in picioare onoarea. Ce insemna de fapt “incalcarea onoarei” pe vremea aceea? Orice jignire verbala, orice gest minor sau orice privire aruncata piezis? Ei bine, nu. trebuia cu mult mai mult ca un samurai sa scoata sabia (katana) din teaca. Jignirea suprema consta in atacarea familiei, a imparatului sau tarii, nu doar verbal, ci in sens propriu. Pentru toate aceste motive, un samurai ar fi facut prapad. Ce ar fi facut in cazul unei agresiuni verbale? ar fi raspuns cu aceeasi moneda sau ar fi intors spatele si ar fi plecat, in functie de temperamentul individului. Nu au fost deloc putine cazurile in care samuraii au preferat sa profereze amenintari ore in sir, fara sa scoata sabia din teaca, ci doar sa atinga deseori minerul acesteia. “sabia iese din teaca doar ca sa ucida”, spune unul dintre principiile Codului Bushido. Principiul raspunsului violent doar in cazul unei agresiuni fizice s-a transformat mai tirziu in “Legea talionului” din Europa Evului Mediu. “Ochi pentru ochi”, spuneau si oamenii lui al Capone in perioada interbelica, dar nici acestia si nici predecesorii lor nu au recurs la violenta extrema in cazul unei simple altercatii verbale.
Legea strazii

Este adusa in discutie tot mai mult de cultura hip-hop, dar aceasta este guvernata de principii mai vechi decit respectivul curent muzical. Cultura strazii nu este cea promovata de cintaretii bogati,care pretind ca “vin din cartier si tot acolo se intorc”, dar de fapt locuiesc in zone rezidentiale pentru a se feri astfel de adevaratele efecte ale vietii de jos. Legea strazii este aceeasi de sute de ani, principiile acesteia fiind aplicate si acum de aceeasi maniera ca si in trecut, de catre adevaratii reprezentanti ai vietii “de jos”. De exemplu, un adevarat om al strazii, oricit de disperat ar fi, nu ataca un barbat insotit de femeia sa, dupa cum nu agreseaza o femeie cu copil. Hotii nu fura de la sarmani, iar cutitarii nu te vor taia daca nu incerci sa-i lovesti tu mai intii. Pare ciudat, dar in strada guverneaza aceleasi tipuri de legi ca si in viata samurailor. Onoarea nu reprezinta o anumita categorie sociala, o anumita virsta sau numarul banilor din buzunar. adevaratii reprezentanti ai strazii isi respecta principiile, iar daca le intelegi stilul de viata, poti avea o relatie echilibrata cu aceasta lume. Foarte bine il numea colaboratorul nos­tru Paul Lampert in schita sa de luna trecuta pe personajul sau Picot drept “hot cinstit” pentru ca acesta nu a acceptat sa jefuiasca un betiv sarac. iata, deci, ca si in cele mai sordide periferii vom gasi exemple de conduita morala.
Paranoia si alte sindroame moderne

Traim intr-o lume diferita de cea in care isi promovau principiile vechii samurai, dar
oare nu putem aplica si acum cele 7 mari percepte ale Codului Bushido?Este secolul hipervitezei, al numarului colosal de persoane pe metru patrat si al afectiu-nilor psihice. Ne plingem permanent de agresiuni minore de tot felul, dar nu ne gindim, de fapt, ca am scapat de multe dintre grijile predecesorilor nostri. Cum ar fi nevoia de a-ti vedea/auzi o ruda aflata la sute de kilometri departare sau dorinta imediata de a minca un fruct, fara a fi nevoie sa astepti ciclul natural de crestere a acestuia. adaptarea la situatiile nou aparute ne determina sa fim din ce in ce mai antisociali, mai retrasi si speriati de cei din jur. Cum ar fi actionat un samurai daca cineva i-ar fi
periclitat locul privilegiat din dreapta stapinului? L-ar fi provocat la lupta sau ar fi acceptat situatia? Daca cel venit in locul sau era vizibil mai bun, s-ar fi retras in planul al doilea, daca insa instalarea pe pozitie ar fi fost facuta intr-un mod abuziv, samuraiul nostru l-ar fi provocat la lupta. ar fi fost, fara indoiala, o incalcare a codului onoarei. Ce s-ar fi intimplat, insa, daca insusi stapinul ar fi ordonat inlocuirea samuraiului nostru cu un altul, fara sa justifice prea mult aceasta decizie? Ca si in zilele noastre, cel vechi s-ar fi retras la cerere deoarece glasul celui care l-a condus a
capatat in timp valoare de lege, datorita ierarhiei. Respectarea pozitiei sociale era o regula de baza in acele timpuri, regula “pestelui mare care-l inghite pe cel mic” fiind perfect valabila.

Curajul de a spune adevarul

Pentru samurai a minti era echivalent cu a-ti pierde onoarea pe vecie. acestia preferau sa spuna adevarul chiar daca erau in pericolul de a-si pierde viata pentru asta. De altfel, ajungeau oricum la acest deznodamint, samuraii luind imediat decizia de a-si face sepukku (autoeviscerare) daca erau pusi in situatia de a minti.

In lumea moderna minciuna este atit de des intilnita, incit nici nu mai pare un defect. Unii o numesc “diplomatie”, pentru a-si justifica astfel anumite actiuni construite pe minciuna. si totusi, chiar putem spune adevarul in orice situatie?

Ceea ce ne invata codul samurailor este ca TREBUiE sa spunemadevarul, iar ca efectul acestui act sa nu capete valente tragice trebuie sa ne abtinem de la actiuni care ulterior ne pot afecta decisiv viata prin dezvaluirea lor.

Eroismul

A interveni in situatii-limita pentru a-i ajuta pe cei din jur este obligatoriu din partea unui om care traieste dupa principiile de viata ale samurailor. Dar pentru asta trebuie sa stii cum sa actionezi si mai ales sa fii bine pregatit din punct de vedere fizic. a incerca fapte eroice cu orice pret este uneori mai daunator chiar si decit lipsa interventiei.

Eroismul nu este cel din filme, unde efectele speciale fac regula, ci acel moment de stralucire cu care nu te intilnesti decit o data in viata. Nu este nimic eroic in a ajuta o femeie batrina sa treaca strada, sau in a deschide usa unei doamne/domnisoare pentru a o lasa sa intre prima in cladire. aceste proceduri sint scrise intr-un alt cod
urban: Codul manierelor elegante.

S-a dus vremea faptelor de arme, acum razboaiele fiind (slava Domnului!) duse mai mult electronic. Nu mai poti pleca pe front pentru a-i demonstra iubitei ca esti curajos, dar exista situatii destule in care poti impresiona. Doar sa nu o faci gratuit.

Pentru samurai familia era ridicata la cel mai inalt rang, ei neprecupetind nici un efort pentru a apara si cinsti aceasta valoare, ca atare a-si proteja consoarta devenea pentru ei o indatorire de onoare. simplul fapt ca esti permanent linga iubita ta, ca un garant al integritatii ei, este onorabil. Une-ori va fi nevoie chiar sa intervii
in forta ca sa o aperi, iar atunci se va fi infaptuit chiar si o fapta eroica. De preferat, insa, sa tii cont de cumpatarea samurailor in diverse situatii, inainte de “a scoate sabia”.

Zi de zi te vei confrunta cu momente in care vei fi nevoit sa aplici principiile codului de conduita al samurailor. inainte de a dori sa-l incalci, aminteste-ti ca acestia tocmai prin aplicarea lui au devenit cei mai echili­brati luptatori din toate timpurile.



(Echilibru, onoare si forta – arta si viata samurailor este regasita in materialul din MH de martie.)
Articol preluat de pe menshealth.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu